چگونه کنترلر شویم؟
سخن نویسنده (علیرضا عشاقی)
هواپیما جز آن دسته از اختراعاتی محسوب می شود که در طول زمان باعث ارائه تعاریف جدید و همچنین ساختارهای نوظهور وابسته به خود شده است. بر همین اساس بعد به پایان رسیدن جنگ جهانی دوم و آرام شدن اوضاع در سطح دنیا، آمریکایی ها شروع به مسافرت کردن با هواپیما کردند و همین امر باعث علاقمند شدن دیگر ملل به استفاده از هواپیما برای سفر کردن می شود. این ابراز علاقه با خود افزایش تقاضاها برای ساخت هواپیماهای جدید تر و بیشتر را به همراه داشت تا این که در نهایت به ازدحام این وسایل حمل و نقل در آسمان و به عبارتی ساده تر، پدید آمدن یک ترافیک هوایی متراکم که هیچگاه تعطیلی ندارد شد؛ به طوری که تا به امروز چنان وسیع شده، که کارشناسان امروزه از عبارت “هواپیماها در آسمان جریان دارند” در این خصوص استفاده می کنند.
ترافیک به وجود آمده ناشی از پرواز هواپیماهای قابل توجه، خیلی زود نیاز به واحد ها و دستورالعمل ها، و همچنین نفراتی که در این واحد ها حضور داشته باشند و بر طبق دستورالعمل های تعریف شده که بیشتر آن ها، به صورت تجربی و در طول سالیان سال نوشته شده اند، ایفای نقش کنند. از همین رو کنترلر های ترافیک هوایی روی کار آمدند؛ در مطلب پیش رو قصد داریم تا ضمن معرفی این رشته در نگاهی اجمالی، شما را با نحوه چگونه یک کنترلر ترافیک هوایی شدن، آشنا کنیم.

ارائه یک تعریف
در ساده ترین حالت ممکن، به حرکت هواپیماها بر روی سطوح عملیاتی فرودگاهی و همچنین پروازی، ترافیک گفته می شود. با اضافه کردن این مورد که هواپیماها و در کل تمامی وسایل نقلیه پروازی تنها وسایل نقلیه در حال حرکت بر روی سطوح عملیاتی فرودگاهی نیستند و انواع ماشین ها نظیر اوتوبوس ها، ماشین های حامل سوخت و… را نیز شامل آن ها می شوند، تعریف ترافیک کمی گسترده می شود؛ از همین رو به هر وسیله نقلیه ای که بر روی سطوح عملیاتی فرودگاهی و پروازی حضور داشته باشد، ترافیک گفته می شود.
بر همین اساس شرح وظایف یک کنترلر شامل مواردی چون نظارت بر روند جریان پرواز هواپیماها، حصول اطمینان از عدم برخورد آن ها با یک دیگر بر روی سطوح عملیاتی فرودگاهی و در طول پرواز، حصول اطمینان از عدم برخورد آن ها با دیگر وسایل نقلیه حاضر در فرودگاه نظیر ماشین ها که به آن اشاره شد و همچنین حصول اطمینان از عدم برخورد آن ها با موانع طبیعی و ساخته دست بشر است.

نه صرفا برج مراقبت
برخلاف تصور مردم از برج مراقبت، بخاطر پیچیدگی ذاتی ناشی از شرح وظایف کنترلر ترافیک هوایی که به بخشی از آن ها اشاره شد، دپارتمانی با نام ATS به معنای Air Traffic Services تعریف می شود که از جمله وظایف آن، ارائه خدمات در پیرامون موارد برشمرده است. این دپارتمان شامل زیر مجموعه هایی است که هر یک مسئولیتی را بر عهده دارد که به عنوان مثال می توان به برج کنترل یا Control Tower داخل فرودگاه ها اشاه کرد. برج کنترل وظیفه دارد تا نسبت به عملیات هواپیماها در سطوح عملیاتی فرودگاهی و محیط پیرامون فرودگاه آن هم با اعمال بیشترین میزان ایمنی بر طبق دستورالعمل های ارائه شده، اطمینان حاصل کند.
از همین رو با توجه به وسعت فضایی که ترافیک در آن در حال عملیات است، خود برج کنترل نیز به بخش های متعددی تقسیم می شود که از جمله آن ها می توان به واحد Ground با هدف کنترل ترافیک سطوح عملیاتی به جز باند های پروازی، واحد Tower با هدف کنترل ترافیک پروازی در حال عملیات بر روی باند ها و پیرامون محیط فرودگاه، و همچنین واحد Approach با هدف کنترل ترافیک پروازی ورودی خروجی فرودگاهی. از جمله زیر مجموعه های دیگر می توان به واحد Radar با هدف کنترل آسمان فضای کشور، اشاره کرد.
فارغ از هر کدام از زیر مجموعه هایی که به آن ها اشاره کردیم، همانطور که مشاهده کردین هدف تمامی آن ها کنترل ترافیک و داشتن نظارت بر آن است که این امر به واسطه استفاده کردن از ابزارهای متعددی امکان پذیر می شود که در طول سالیان سال در کنار پیشرفته تر شدن، کارآمد تر نیز شده اند. از جمله مهم ترین این ابزار ها می توان به رادیوها، رادارها و ماهواره ها اشاره کرد.

چگونه کنترلر شویم
برای کنترلر شدن، در فرایند شرکت در آزمون کنکور سراسری، رشته کنترلر مراقبت پرواز را که عموما در دانشگاه های مرتبط با رشته های هوانوردی ارائه می شود را باید انتخاب کرد. در هنگام تحصیل در این رشته، فرد ضمن پشت سر گذاشتن دروس عمومی رایج در تمامی رشته های دانشگاهی، دروس تخصصی مرتبط با بحث های هوانوردی و کنترل مراقبت پرواز را پشت سر می گذارد. در نهایت پس از فارغ التحصیل شدن در این رشته، در زمان استخدام ضمن گذراندن برخی از دوره های تئوری به صورت عملی نیز، مثل کار با شبیه ساز واحد کنترلر مراقبت پرواز، مهارت های خود را ارتقا داده و به عنوان یک کنترلر، آماده به کار می شود.
12 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام وقت بخیر، آیا پس از فارغ التحصیل شدن در دانشگاه مستقیما استخدام میشیم یا باید در آزمون استخدامی شرکت کرد
خیر هیچ تضمین استخدامی نیست
رشته تحصیلی حتما باید ریاضی یا تجربی باشه؟!
خیر به هیچ وجه
سلام
من در حال حاضر دانشجو کارشناسی رشته مکانیک هستم
آیا راهی برای ورود به این رشته وجود دارد یا باید دوباره کنکور بدم؟
این رشته آزاده و کنکور نیاز نداره
باید در کدام رشته دیپلم بگیریم
فرقی نداره
باید در کدام رشته دیپلم بگیریم یا فرقی ندارد
فرقی نداره
سلام وقت به خیر
من در حال حاضر دانشجوی ارشد مهندسی هوافضا هستم
ایا با پایان تحصیلم و شرکت در دوره های مخصوص کنترل پرواز میتونم تو این بخش فعالیت کنم؟
سلام دوره های ازادی برای ATC وجود نداره تا اونجایی که اطلاع دارم